2021 m. Savivaldybių gerovės indekse Vilniaus rajonui atiteko 9-a vieta: žemyn labiausiai tempė padėtis švietimo srityje, kur geriau sekėsi beveik pusšimčiui regionų

0
272

Ugdymo įstaigų atnaujinimu besididžiuojančiai krašto valdžiai dėl mokinių pasiekimų teko tenkintis 43-ia vieta iš 60-ies. Guodžia tik tai, kad apskrityje dar prasčiau įvertinti Šalčininkų (45 vieta), Trakų (53 vieta), ir Širvintų (56 vieta) rajonai.  

Švietimo kokybė vertinta pagal ikimokyklinukų situaciją, ugdymo prieinamumą, pasiektus abiturientų rezultatus, laikant lietuvių kalbos ir matematikos brandos egzaminus, bei įstojusiųjų į kolegijas ir universitetus skaičių.

Vis dėlto, lyginant su 2020 m. Vilniaus rajonas pakilo 7 pozicijomis.

„Švietimas visada buvo ir bus prioritetinė Vilniaus rajono savivaldybės sritis. Kasmet švietimo sričiai skiriama didžiausia biudžeto dalis. Kiekvienais metais investuojama labai daug į švietimo įstaigų infrastruktūrą, saugios ir modernios mokyklos aplinkos kūrimą. Švietimo įstaigoms 2021 m. skirta 51 mln. 679 tūkst.  Eur (2020 m. – 48 mln. 11,7 tūkst. Eur). Iki šiol atnaujinta net 87 proc. švietimo įstaigų. (…) Nors 2021 m. nepavyko pagerinti 2020 m. mokslo metų šimtukų rekordo, kuomet iš viso buvo surinkti 76 šimtukai, palyginus su 2019 ir 2018 metais – šimtukų skaičius nuolat auga“, – rašoma savivaldybės informacijoje.

Paskelbtame Vilniaus politikos analizės instituto (VPAI) sudarytame Savivaldybių gerovės indekse. Vilniaus rajono savivaldybei skirti 4,5 balai. Tiek pat skirta ir Kauno rajono savivaldybei, kuriai atiteko 8 vieta. Geriausiai įvertintas Vilniaus miestas, gavęs 6,5 balų, antroje vietoje atsidūrė Klaipėdos rajono savivaldybė, surinkusi 5,4 balų, trečioje – Neringos savivaldybė (5,4 balų).

Indekse matuojami socialinio ir fizinio saugumo, ekonominiai, švietimo ir demografiniai rodikliai. Indeksui naudota oficiali statistika iš Statistikos departamento, Užimtumo tarnybos, Higienos instituto, Švietimo valdymo informacinės sistemos.