2023 m. kovo mėnesio metinė infliacija – 16,6 proc.

0
103

Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo padidėjusios kietojo kuro, elektros energijos, duonos ir grūdų produktų, pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių, mėsos ir jos produktų, automobilių, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų kainos. Taip pat – brangusios dujos, daržovės, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugos. Daugiau mokėjome už cukrų, uogienes, medų, šokoladą ir saldumynus, alų, farmacijos gaminius.

Labiausiai sumažėjo degalų ir tepalų kainos.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 18,5 proc., paslaugų – 11,9 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus padidėjo 21,2 proc., rinkos –15,9 proc.

Vartojimo prekių ir paslaugų kainų pokyčiai

2023 m. kovą, palyginti su vasariu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,5 proc. Daugiausia tam įtakos turėjo drabužių, kitų asmens priežiūros prietaisų, reikmenų ir priemonių, daržovių, avalynės, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, mėsos ir jos produktų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų, nuotekų rinkimo paslaugų, tabako gaminių kainų padidėjimas bei šilumos energijos, degalų ir tepalų kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per mėnesį padidėjo 0,4 proc., paslaugų – 0,8 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 1,1 proc., rinkos kainos padidėjo 0,8 proc.

2023 m. kovą, palyginti su vasariu, dėl naujų pavasario sezono kolekcijų drabužių ir avalynės kainos padidėjo 5,5 proc. Drabužiai pabrango 5,8 proc., avalynė – 4,7 proc., avalynės taisymas – 1,3 proc.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos padidėjo 0,5 proc. Labiausiai pabrango kūdikių maistas, druska, prieskoniai ir kulinarinės žolelės, alyvuogių aliejus, jautiena ir veršiena, gaivieji gėrimai, bet atpigo šviežios ir atšaldytos jūros gėrybės, sviestas, kitas valgomasis aliejus, varškė, grietinė. Taip pat kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: daugiausia padidėjo svogūnų, saldžiųjų paprikų, melionų, šilauogių, mangų, pomidorų, bet sumažėjo žiedinių kopūstų, greipfrutų, mandarinų, vynuogių, avokadų kainos.

Įvairių prekių ir paslaugų grupės kainų pokytį (kainos padidėjo 1,9 proc.) nulėmė kitų asmens priežiūros prekių (5,7 proc.), asmens higienos reikmenų (4,9 proc.) ir kosmetikos priemonių (4,6 proc.) kainų padidėjimas.

Poilsio ir kultūros prekių ir paslaugų kainos padidėjo 1,1 proc. Žaislai ir šventiniai reikmenys pabrango 5,3 proc., atostogų išvykos – 2,6 proc., produktai gyvūnams augintiniams – 2,4 proc., bet informacijos apdorojimo įrenginių reikmenys atpigo 3,1 proc.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 1,4 proc. Daugiausia sumažėjo šilumos energijos (9,8 proc.), suskystintų dujų maistui gaminti (1,8 proc.), kietojo kuro (0,9 proc.), bet padidėjo nuotekų rinkimo paslaugų (5,5 proc.), vandentiekos (4,1 proc.), būsto priežiūros ir remonto paslaugų (1,1 proc.) kainos.

Valstybės duomenų agentūros informacija