Epidemijos akivaizdoje Lietuvos restoranai svečius pradeda sodinti prie kas antro stalelio

0
243

Virusui Covid-19 toliau sparčiai plintant Europoje, didžiausias maitinimo įstaigų tinklas Lietuvoje „Amber Food“ nusprendė išbandyti naujovę ir kai kuriuose savo restoranuose klientus sodinti prie kas antro stalelio. Šia ir kitomis prevencinėmis priemonėmis restoranai siekia sukurti saugią aplinką klientams virusų sezono metu.

„Matome, kad situacija visoje Europoje bei aplinkinėse šalyse toli gražu negerėja, žmonės ir Lietuvoje vengia ne tik masinių susibūrimų, bet ir restoranų bei kavinių. Sodindami žmones prie kas antro stalelio, padidindami atstumą tarp stalelių ir imdamiesi kitų prevencinių žingsnių, maitinimo įstaigose siekiame sukurti saugią ir virusų plitimui nepalankią terpę“, – žingsnį aiškina daugiau nei pusšimtį maitinimo įstaigų visoje Lietuvoje valdančios bendrovės „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis.

Šiaurietiško mentaliteto privalumai

Pasak jo, aptarnaujami staleliai bus išdėstyti šachmatų tvarka, atstumas tarp jų bus didesnis nei 2 metrai. Nuo kovo 12 d. naujovė bus išmėginta Vilniaus Vokiečių gatvėje veikiančioje „Katpėdėlėje“, taip pat Šiaulių „Akropolio“ „Katpėdėlėje“, „Saulės miesto“ „Charlie pizza“ bei „La Crepe“ restoranuose. Žingsniui pasiteisinus, svečiai prie kas antro stalelio būtų aptarnaujami daugelyje tinklo restoranų.

„Remiantis specialistų rekomendacijomis, didesnis atstumas tarp žmonių bei skrupulingas higienos priemonių taikymas – veiksmingiausios tiek Covid-19, tiek kitų šiuo metu siaučiančių virusų prevencijos priemonės. Daugelyje mūsų restoranų atstumas tarp stalelių ir taip didesnis nei rekomenduojamas vienas metras. Vis dėlto šiuo metu saugumo tikrai nebus per daug“.

Anot G. Balnio, šiuo atžvilgiu Lietuvos ir kitų regiono šalių maitinimo įstaigose terpė plisti virusams ne tokia palanki, kaip Italijoje bei kitose pietų šalyse. Pietietiškas mentalitetas lemia ir artimesnį bendravimą bei staliukų statymą, tuo tarpu pas mus laikomasi didesnio atstumo. Restoranuose bei kavinėse rizika užsikrėsti taip pat mažesnė nei naktiniuose klubuose ar masiniuose renginiuose, kuriuose žmonės stovi ir neretai tiesiog kvėpuoja vienas kitam į veidą.

Gripu serga mažiau

Nuo pat viruso plitimo pradžios restoranuose imtasi papildomų prevencijos priemonių – dažniau dezinfekuojamos ne tik virtuvės, bet ir stalai, salės bei kitos patalpos, prie restoranų įėjimų pastatyti rankų dezinfektantai. Darbuotojams surengti papildomi instruktažai dėl higienos žingsnių ir elgsenos virusų sezono metu, laikinai ribojamos tiek verslo, tiek ir asmeninės kelionės užsienyje, ypač viruso epidemijos židiniuose, sergantiems griežtai draudžiama eiti į darbą.

„Kiek nustebino tai, jog šiais metais sergamumas gripu ir kitomis virusinėmis ligomis tarp darbuotojų sumažėjo gerokai anksčiau nei kasmet įprasta. Galbūt padėjo dėl koronaviruso padidėjęs žmonių atsargumas“, – svarsto „Amber Food“ vadovas.