Higienos reikalavimų nesilaikymas maitinimo sektoriuje gali kainuoti net iki 12 tūkst. eurų

0
26

Kiekvieną vasarą viešas Nepatikimų maisto tvarkymo subjektų sąrašas, kurį administruoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), pradeda didėti ir ne vien dėl to, jog tampa šilčiau. Šiuo metu jame – maždaug pusšimtis maitinimo verslu Lietuvoje užsiimančių ūkio subjektų. Dominuoja kavinės, tačiau yra ir mažylių pietumis besirūpinančių įmonių.
„Dažniausiai maitinimą organizuojančių bendrovių veikla sustabdoma dėl atsainaus požiūrio į higienos normų reikalavimus. Daugeliui sektoriaus darbuotojų yra privaloma gauti Higienos įgūdžių kursų baigimo pažymėjimus. Juos išlaikyti nėra sudėtinga ir tai tikrai nekainuoja didelių pinigų. Tačiau šio reikalavimo, įtvirtinto įstatymiškai, dažnai nesilaikoma. Tikriausiai tikimasi, kad jų netikrins, bandoma sutaupyti ir panašiai. Bet paprastai anksčiau ar vėliau dėl elementarių žinių trūkumo nutinka taip, jog gaunamas skundas. Dar blogiau, jei žmonės užkrečiami kokiomis nors žarnyno infekcinėmis ligomis, kurios dėl galimų komplikacijų ypač pavojingos rizikos grupėje esantiems žmonėms: tai vaikams, nėščiosioms, vyresnio amžiaus ar lėtinėmis ligomis sergantiems asmenims. Viena iš dažnų tokių incidentų priežasčių – kryžminė tarša, kai nesilaikoma reikalingų maisto laikymo ar ruošimo taisyklių, transportavimo sąlygų ar temperatūrinių rėžimų, naudojamasi netinkamai išplautais įrankiais ar indais, neužtikrinama švari maisto tvarkymo aplinka ir panašiai. Verslas tada gali atsidurti tokioje situacijoje, iš kurios išeities nelabai ir belieka. Gresia baudos, ieškiniai, sustabdoma veikla”, – sako UAB „Militra” įmonės, organizuojančios higienos kursus, vadovė Jūratė Miliajevienė.
VMVT specialistai tam, kad būtų užtikrintas reikalavimų atitikimas, nuolat planuoja įvairių maitinimo įstaigų ir gamybos cechų patikrinimus, kurie inicijuojami atsižvelgiant į daugelį faktorių. Įtakos tam turi ir Europos Sąjungos atsakingų institucijų politika maisto saugos klausimais, o sezoniniai restoranai ir kavinės yra tikrinami prieš kiekvieną šiltąjį metų laiką.
„Žinoma, gavus skundą dėl netinkamų higienos sąlygų ir kitų galimų neatitikimų, rengiamas neplaninis patikrinimas. Tokiais atvejais yra tikrinami higienos reikalavimai, produktų laikymo sąlygos, darbuotojų higienos pažymėjimai, patalpų švara, ar nėra kryžminės taršos rizikos ir kita. Tačiau inspektorių netikėtų vizitų, tikriausiai, būtų išvengiama, jei įmonės atsakingi atstovai laiku pasirūpintų tokioms įstaigoms ir jų darbuotojams keliamais reikalavimais – tvirtina J. Miliajevienė. Jos įsitikinimu, higienos pažymėjimus turintys sektoriaus darbuotojai patiria ir mažiau streso, o atsakingas verslas augina klientų pasitikėjimą. – Tuo tarpu nustačius pažeidimus, veikla laikinai sustabdoma, taikomos finansinės sankcijos. Jei dėl nustatyto pažeidimo pakenkiama žmonių sveikatai, bauda gali siekti net iki 12 tūkst. eurų, o įmonė, tikėtina, bus įtraukta ir į Nepatikimų maisto tvarkymo subjektų sąrašą. Be viso to, atsiras sunkumų ir norint organizuoti maitinimą ateityje. Akivaizdu, jog taip rizikuoti ir reputacija, ir veiklos tęstinumu tikrai neapsimoka”.
VMVT patikrinimų duomenys rodo, jog itin daug problemų dėl higienos normų vis dar pasitaiko mokyklose ir darželiuose. Pernai įvairūs pažeidimai nustatyti daugiau nei pusėje patikrintų ikimokyklinio ugdymo įstaigų, didžiausią dalį jų sudarė bendri nustatytos tvarkos neatitikimai. Darželiuose maisto tvarkymo skyrių veiklą 2023 m. vykdė 1181 subjektai, iš jų buvo patikrinta 39 proc., iš kurių net 53 proc. įstaigų buvo nustatyti pažeidimai. Dėl to, jog vaikų mityba buvo organizuojama ne pagal galiojančius teisės aktus, 33 įstaigoms buvo taikomos nuobaudos pagal Administracinių nusižengimų kodeksą, 2 – nurodyta laikinai sustabdyti veiklą, 9 – surašyti sprendimai dėl maisto produktų tiekimo rinkai uždraudimo.
Kokių specialybių atstovams reikalingas higienos kursų baigimo pažymėjimas
Sektoriaus įmonės savo veikloje privalo taikyti griežtas higienos užtikrinimo priemones visuose maisto gamybos, transportavimo ir tiekimo galutiniam vartotojui etapuose. Todėl pažymėjimą turėtų turėti barmenai, baristos, padavėjai, virtuvės, kepyklėlių, kavinių, restoranų darbuotojai, maisto prekių surinkėjai, degalinių operatoriai, sandėlininkai, maisto gamybos specialistai, turgaus prekybininkai, prekiaujantys maistu ir kt.
Taip pat netiesiogiai maistą tvarkantys darbuotojai, pirminių produktų gamintojai ir gamintojai iš pirminių produktų; asmenys, tvarkantys negreitai gendantį maistą, bet jo negaminantys, neperdirbantys bei neruošiantys ir kt.