Pasirodė pirmosios pavasario daržovės

0
285

„Iki“ parduotuves pasiekė šviežias derlius daržovės. Dar vasario viduryje pirkėjai galėjo paragauti Lietuvoje užaugintų trumpavaisių agurkų, o nuo šios savaitės ras ir vitaminų kupinų raudonųjų ridikėlių, baltųjų ridikų, šviežių morkų, svogūnų…

Laukiamos kiekvienais metais

„Žmonės ieško sveikatai palankaus maisto, kuris suteiktų po žiemos trūkstamos energijos bei vitaminų. Šviežio derliaus daržovių pirkėjai kasmet itin laukia ir tik pasirodžiusios parduotuvėse jos lentynose neužsibūna. Todėl norėdami pirkėjams šviežių daržovių pasiūlyti kaip galima anksčiau, nuolat bendradarbiaujame su ūkininkais ir tiekėjais. Šiais metais platų pavasarinių daržovių asortimentą siūlome jau nuo pat kovo pradžios“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Jos teigimu, nors prekybos tinkle pačių įvairiausių daržovių yra siūloma ištisus metus, pirmosios Lietuvoje užaugintos daržovės šįmet pasirodė jau nuo vasario vidurio.

„Vasario 14-ąją prekybos tinklas „Iki“ sulaukė ir pirmųjų šviežio derliaus lietuviškų daržovių – trumpavaisių agurkų, kurie yra sėjami dar sausio viduryje. Visgi, didžiausia dalis šviežio derliaus daržovių atkeliauja iš pietinių šalių, kur dėl šiltesnio klimato ir palankesnių gamtinių sąlygų jos užauga anksčiau ir greičiau nei Lietuvoje“, – sako komunikacijos vadovė.

Šaltajam sezonui einant į pabaigą, įvairios daržovės, šviežios salotos, žalumynai salotos tampa neatsiejama raciono dalimi. Lietuviai ieško ne tik įvairiausių lapinių salotų, tačiau mėgsta ir raudonuosius ar baltuosius ridikėlius, morkas, svogūnus, žaliuosius žirnelius, pankolius, pomidorus, agurkus ir kitas šviežio derliaus daržoves.

Neutralaus skonio, kupini gerųjų medžiagų

Viena mėgstamiausių pavasario daržovių – agurkai. Jie ne tik skanūs ir gaivūs, bet ir pasižymi gerosiomis savybėmis. Vienas agurkas turi net 95–97 proc. vandens. Be to, jame gausu vitaminų, mineralų, kalio, magnio ir skaidulų. Agurkuose taip pat yra antioksidantų, kurie neleidžia kauptis kenksmingiems laisviesiems radikalams ir gali sumažinti lėtinių ligų riziką.

Agurkus dėl gana neutralaus jų skonio galite derinti su įvairiausiais kitais produktais. Ši daržovė gali suteikti gaivų skonį daugybei patiekalų, tačiau kad ir ką nuspręsite valgyti, bet kokiu atveju gausite daug maistingų medžiagų.

„Agurkai dera su pačiais įvairiausiais ingredientais. Juos skanu gardinti grietine, natūraliu jogurtu. Prie jų dera netgi riešutai: migdolai, pistacijos, kedro riešutai. Patys įvairiausi prieskoniais: bazilikai, kalendros, kmynai, krapai, mėtos, raudonėliai, petražolės, šalavijas, peletrūnai, čiobreliai. Tokie pagardai kaip kaparėliai, sezamai. Pačios įvairiausios rūšies mėsa, žuvis. Sūriai – nuo paprasto varškės iki fetos, ožkos sūrio“, – sako „Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė.