Spalio 16 d. – pasaulinė maisto diena, todėl šia proga siūlome išbandyti 3 rudeniškus receptus iš moliūgų

0
724

Jeigu planuojate daryti tikrą moliūgų vakarėlį ir pasikviesti būrį svečių, jums prireiks daugiau nei kelių gabalėlių moliūgų. Svarbiausia, kad iki puotos jis būtų laikomas tinkamomis sąlygomis. Ilgai išlaikyti prapjautus moliūgus bus paprasta, jeigu užtikrinsite tinkamą temperatūrą. Nepamirškite, jie užauga gan dideli, todėl šią daržovę galite laikyti rūsyje, garaže, o jeigu gyvenate bute – šaldytuve.. Moliūgams saugoti tinkamos temperatūros diapazonas – gana platus, tačiau idealia laikoma 5–15 laipsnių temperatūra.

1. Moliūgų ir pesto padažo sumuštinukai

Tai paprastas, skanus ir greitai pagaminamas užkandis, kuris puikiai tiks rudeniškiems vakaro pasisėdėjimams.

INGREDIENTAI

  • 4 riekelės nulupto, supjaustyto moliūgo;
  • 1/2 šaukštelio maltų raudonųjų pipirų;
  • 1/3 puodelio ir 1/2 šaukšto alyvuogių aliejaus;
  • Žiupsnelis druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • 1/2 šaukštelio šviežių baziliko lapelių;
  • 1 saujelė mažų špinatų;
  • 1 didelė česnako skiltelė, supjaustyta;
  • 2 šaukštai tarkuoto parmezano sūrio;
  • 2 šaukšteliai citrinos žievelės ir 2 arbatiniai šaukšteliai citrinos sulčių;
  • 8–10 riekelių tamsios ruginės duonos;
  • 3 šaukštai kapotų, skrudintų pekano riešutų.

 PARUOŠIMO BŪDAS

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Sumaišykite moliūgą, raudonuosius pipirus ir 1/2 šaukšto aliejaus. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Kepkite 25–30 minučių ant kepimo skardos, kol moliūgas suminkštės ir lengvai paruduos.
  2. Dubenyje sumaišykite baziliką, špinatus, česnaką ir likusį 1/3 puodelio aliejaus. Plakite, kol masė taps lygi, maždaug 30 sekundžių. Įmaišykite parmezano, citrinos žievelę ir sultis. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.
  3. 3. Duonos riekeles perpjaukite per pusę ar supjaustykite trikampėliais (priklausomai nuo pasirinktos duonos formos). Ant duonos dėkite iškeptus moliūgų gabalėlius, o ant viršaus paruoštą masę.

2. Legendinė moliūgų sriuba

Moliūgų sriuba, be jokios abejonės, tapo tradiciniu rudens patiekalu. Šiek tiek sultinio, šiek tiek moliūgo gabalėlių, šiek tiek prieskonių, viską susmulkiname su trintuvu ir vakarienė paruošta!

INGREDIENTAI

  • 2 šaukštai sviesto;
  • 1 didelė bulvė;
  • 1 didelis svogūnas;
  • Kubelis vištienos sultinio;
  • 1 kg moliūgo;
  • Druskos;
  • Šviežiai malti pipirai;
  • 1/4 šaukštelio. sumaltas muskato riešutų;
  • 200 ml riebios grietinėlės.

PARUOŠIMO BŪDAS

  1. Nulupkite moliūgą, išimkite sėklas ir supjaustykite stambiais gabalais.
  2. Dėkite į puodą drauge su nuskustomis bulvėmis, prieskoniais ir sultinio kubeliu. Įpilkite vandens, kad daržovės būtų apsemtos. Virkite ant lengvos ugnies apie 30-40 minučių, kol daržovės taps minkštos.
  3. Daržovėms išvirus vandenį nupilkite. Dalį jo pasilikite atsargai. Elektrine grūstuve sutrinkite sriubą. Supilkite grietinėlę ir gerai išmaišykite. Jei sriuba per tiršta, įpilkite vandens, kuriame virė daržovės. Pasūdykite, jei reikia įberkite šiek tiek čili pipiro, kad suteiktumėte norimą aštrumą. Pagardinkite citrinos sultimis.
  4. Patiekite su lengvai skrudintomis moliūgų sėklomis ar muskato riešutais ir šaukštu moliūgų ar alyvuogių aliejaus.

3. Moliūgų-imbiero vafliai

Patiks tiek suaugusiems, tiek vaikams. Kartą pabandžius, gaminsite įvairiomis progomis!

INGREDIENTAI

  • 250 ml moliūgų tyrės;
  • 1 stiklinė pieno;
  • 2 kiaušiniai;
  • 1,5 stiklinės miltų;
  • 0,25 stiklinės rudo cukraus;
  • 4 valgomųjų šaukštų sviesto;
  • 3 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių;
  • 1/2 arbatinio šaukštelio sodos;
  • 1 arbatinio šaukštelio malto imbiero;
  • 1 arbatinio šaukštelio muskato;
  • 2 arbatinių šaukštelių cinamono;
  • Žiupsnelio druskos.

PARUOŠIMO BŪDAS

  1. Iš pradžių viename dubenyje sumaišykite sausus ingredientus – miltus, cukrų, kepimo miltelius, sodą bei prieskonius.
  2. Tuomet kitame inde sumaišykite kiaušinius, pieną, moliūgų tyrę bei ištirpintą sviestą. Į gautą plakinį mentelės pagalba atsargiai įmaišykite miltų ir prieskonių mišinį.
  3. Tada kepkite vaflius elektrinėje keptuvėje apie 10 minučių. Pagardinkite su šaukšteliu grietinės ar „Nutellos“.