Modernios ukrainietiškos virtuvės maitinimo įstaiga įsikūrė Gedimino prospekte. Į šventinę įkurtuvių vakarienę rinkosi garbingi svečiai, tarp kurių ir Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta.
„Restoranas „KYIV“ – ukrainiečių namai, į Vilnių atnešę turtingą Ukrainos gastronominį paveldą. Kiekvienas patiekalas – ilgaamžės ukrainietiškos tradicijos, pateiktos su žiupsneliu modernumo. Visus savo draugus lietuvius kviečiu atvykti į „KYIV“ ir patiems patirti ukrainietišką svetingumą. Tikiu, kad kiekvienas „KYIV“ lankytojas atras savo mėgstamiausią patiekalą, kurio, po mūsų bendros pergalės, galės paragauti ir Ukrainoje“, – į „KYIV“ šventinę vakarienę susirinkusius svečius sveikino ambasadorius P. Bešta.
Restoranas „KYIV“ savo lankytojus kviečia leistis į gastronominę kelionę po 27 Ukrainos regionus.
„Ukrainos gastronominis paveldas yra kur kas spalvingesnis nei tik barščiai ar Kyjivo kotletas. Pavyzdžiui, turbūt daugelis nėra ragavęs banušo – kukurūzų košės, kilusios iš Karpatų regiono. O kur dar tokie gardumynai kaip tradiciniai Lvivo šonkauliai, džiovintų žirnių sriuba, įvairiausi virtinukai, varškėtukai. Tikiu, kad „KYIV“ kiekvienas atras savo autentišką Ukrainos skonį ir artimiau susipažins su mūsų šalies kultūra“ – teigia restorano „KYIV“ direktorė Viktorija Baibarza.
Iš Kyjivo į Vilnių
Šventinės vakarienės metu pristatyta „KYIV“ įsikūrimo Vilniuje istorija – įspūdinga. Anksčiau restoranų veikla savininkai užsiėmė Ukrainos sostinėje Kyjive. Deja, bet prasidėjus karui veiklą teko nutraukti. Tiesa, ne ilgam.
„Niekada nežinai, ką padovanos gyvenimas. Netikėta atsitiktinė pažintis su Lietuvoje ukrainiečiams padedančiais savanoriais padovanojo galimybę „KYIV“ perkelti iš vienos sostinės į kitą. Supratome, kad nuo karo Ukrainoje į Lietuvą pabėgusiems žmonėms itin trūksta vietos, kuri primintų gimtuosius namus. O kas gali tai geriau padaryti nei autentiški, mamos ar močiutės patiekalus primenantys gardumynai? Taip ir nusprendėme – „KYIV“ perkelsime į Vilnių“, – pasakoja V. Baibarza.
Restorano direktorė pabrėžia, kad „KYIV“ yra ne tik verslas, bet ir gilią socialinę prasmę turintis projektas.
„Šiuo metu restorano virtuvės komandą sudaro vien iš Ukrainos kilę, tikrąsias šalies tradicijas patys nuo vaikystės pažįstantys maisto mylėtojai. Siekiame, kad nuo karo Lietuvoje prieglobstį radusiems ukrainiečiams integracija į naują šalį, jos kultūrą būtų sėkminga. Maža restorano bendruomenė – artimųjų ratas, kuriame ne tik kuriame ukrainietiškos virtuvės šedevrus „KYIV“ lankytojams, bet ir dalijamės kasdieniais džiaugsmais ir vargais. Visai kaip namie“, – teigia V. Baibarza.