Vaikai maitinami ne tik sveikai, bet ir pavojingai

0
226

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad nuo šių metų pradžios dėl viešojo maitinimo įmonėse pagaminto nesaugaus maisto Vilniaus rajone jau užregistruoti  3 ūminio žarnyno infekcijų protrūkiai.   Daugiausiai protrūkių buvo Panevėžyje – 4. Šiauliuose, Klaipėdoje, Palangoje, Šilutės ir Trakų rajonuose – po 1. Daugiausia – 5 protrūkiai užfiksuoti vaikų lopšeliuose-darželiuose, pavienių taip pat fiksuota kaimo turizmo sodyboje, senelių globos namuose ir kitose viešojo maitinimo įmonėse. Pagal turimą kelerių metų statistiką, žarnyno infekcijų protrūkių metu dominuoja salmoneliozės (9 atvejai iš 12), gastroenteritai ir gastroenterokolitai bei kitos bakterijų sukeltos intoksikacijos. Dažniausia protrūkių priežastimi įvardijama kryžminė tarša maisto gamybos procese, temperatūros režimų pažeidimai, savikontrolės reikalavimų nesilaikymas, sergantys ar užkratą platinantys darbuotojai.