Investuodamas į fiktyvią investavimo platformą, ukmergiškis prarado beveik 8 000 eurų

0
496

Supratęs, kad susidūrė su sukčiais, vyras kreipėsi į policiją. 50-metis Ukmergės gyventojas liepos mėnesį socialiniame tinkle „Youtube“ pastebėjo skelbimą, kad neva Google sukūrė kompaniją „Eva Capitals“, per kurią galima investuoti akcijų biržoje. Vyras užsiregistravo į minėtą kompaniją ir maždaug po savaitės su juo susisiekė neva „Eva Capitals“ brokeris, prisistatęs Aleksejumi Teslari. Brokeris paaiškino, kaip reikia investuoti. Nuo rugpjūčio 4 d. iki 18 d. iš savo trijų banko sąskaitų per „Coinbase“ platformą vyras investavo 8 000 eurų. Per minėtą laikotarpį jis atgavo 237 eurus. „Coinbase“ platformoje ukmergiškio sąskaitą valdė Aleksej Teslari, kuris iš platformos darydavo pervedimus į ukmergiškio „Eva Capitals“ paskyrą. Po kurio laiko 50-metis pastebėjo, kad jo pinigai pervesti kažkur kitur. Taip suprato, kad yra apgautas. Viso dėl šio įvykio jam padaryta 7 763 eurų turtinė žala.

Ukmergės r. policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo (Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 182 str. 1 d.).

Norint išvengti sukčių, policija pataria atkreipti dėmesį į skelbimo turinį ir bendrą kokybę. Dažnai klaidinantys skelbimai būna sukurti netaisyklinga lietuvių kalba, su gramatinėmis klaidomis, skelbime naudojamos skambios frazės, žadamas lengvas būdas praturtėti. Susidomėjusieji turėtų patikrinti skelbiamą informaciją kituose šaltiniuose, paieškoti atsiliepimų.

Lietuvos banko patarimai neprofesionaliems investuotojams:

Pirma taisyklė – neinvestuoti į produktus, kurių neišmanote. Nepaisydami šio patarimo rizikuojate ne tik prarasti savo santaupas, bet ir įlįsti į skolas.

Antra taisyklė – patikrinti, ar investavimo paslaugas siūlanti įstaiga turi reikiamą licenciją. Tai galima padaryti Lietuvos banko svetainės skiltyje „Licencijavimas“. Prisiminkite – įmonės pavadinimas turi tiksliai sutapti su nurodytu Lietuvos banko svetainėje.

Trečia taisyklė – vengti pasiūlymų, žadančių „greitą praturtėjimą“ ir „jokios rizikos“. Dažnai investuotojai praranda lėšas susivilioję „brokerių“ jiems telefonu siūlomais „itin patraukliais investavimo pasiūlymais“ („labai lankstūs produktai ir didelis jų pasirinkimas“, „minimalios rizikos ir garantuoti pelnai“, „nedidelės pradinės įmokos ir galimybė prekiauti pasinaudojant dideliu svertu“, „prekybai pradėti siūlomi negrąžintinai suteikiami premijiniai pinigai (angl.: bonus)“, „itin lanksčios ir išskirtinės prekybos sąlygos“ bei „maži ar apskritai netaikomi paslaugų teikimo mokesčiai“, „asmeninio konsultanto (brokerio) priskyrimas“ ir pan.).

Vilniaus apskr. VPK informacija