Lietuvos kariuomenė toliau saugos valstybės sieną

0
201

Seimas iki gruodžio 16 d. vidurnakčio pratęsė neprarastąją padėtį pasienyje su Rusija ir Baltarusija. Vyriausybės pasiūlymas buvo priimtas 68-ių parlamentarų balsais, tad Lietuvos kariuomenės kariai ir toliau saugos valstybės sieną. Remiantis susitarimu su Vidaus reikalų ministerija nuolatinės karių pajėgos toliau lieka saugoti sieną rizikingiausiuose Lietuvos – Baltarusijos pasienio ruožuose.

Nepaprastosios padėties metu sustiprintu režimu saugoma valstybės siena ir vykdomi patikrinimai pasienyje, saugomi svarbūs valstybei objektai, papildomai ribojama teisė rinkti informaciją apie nacionaliniam saugumui svarbias įmones, taip pat ribojama informacija, kuria skleidžiama dezinformacija, kurstomas karas ir neapykanta, sugriežtinamas ir vizų režimas.

Nepaprastoji padėtis įvesta nuo vasario 24 d. dėl Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos karinės agresijos prieš kaimynystėje esančią Ukrainos valstybę. Esama situacija kelia grėsmę pirmaeiliams Lietuvos nacionalinio saugumo interesams, susijusiems su patikima valstybės sienos, sudarančios Europos Sąjungos išorinės sienos dalį, kontrole ir apsauga.

Daugiausiai Lietuvos kariuomenės pajėgumų buvo pasitelkta 2020 metais teikiant pagalbą valstybinėms institucijoms pirmiausia dėl COVID-19 ligos pandemijos, o vėliau dėl neteisėtų migrantų antplūdžio per Baltarusijos sieną nuo 2021 m. liepos mėnesio. Lietuvos kariai taip pat buvo pirmieji pradėję spygliuotos „concertine” tipo vielos užtvaros įrengimo darbus Lietuvos Respublikos pasienyje su Baltarusija, vėliau fizinio barjero statybos darbus pradėjo privatus statytojas.