Namų galima netekti ir dėl kaimynų, nesirūpinančių saugumu

0
354

Vakar rytą gaisras kilo Vilniuje, Liepkalnio gatvėje, keliems savininkams priklausančiame name. Kai atvyko ugniagesiai, iš namo antrojo aukšto jau veržėsi liepsnos –  ugnis šeimininkavo ten esančio buto prieškambaryje.

Pasak Alinos Svetskienės, kuriai  priklauso vienas iš butų šiame name, labai sunku apsaugoti savo turtą, kai namas priklauso keliems savininkams. „Gaisras kilo kaimynei priklausančiame bute. Už skolas jai buvo išjungta elektra. Ugnis galėjo įsiplieksti ir dėl galimai paliktos žvakės,  –  atsidūsta ji, apgailestaudama, kad nebuvo savo namo dalies apdraudusi. –  Nors  ugnis neišplito, o ugniagesiams net pavyko išsaugoti namo stogą, bet visas mūsų butas, esantis pirmame aukšte, buvo sulietas vandeniu.  Esu  renginių dekoratorė, bute buvo sudėtos dekoracijos, skirtos rengiamoms vestuvėms. Jų naudoti jau negalėsiu,  į jas  yra įsigėręs dūmų kvapas, todėl teks ieškoti naujų…“

A. Svetskienė gyvena netoli nuo namo, kuriame įsiplieskė ugnis. Jos teigimu, sužinojusi apie gaisrą, ji baiminosi, kad  jame nežūtų  žmonės, o  ugnis  nesupleškintų ir viso namo, kuriame yra ir jai priklausantis butas.

„Labai bijojau,  kad ugnis neišplistų.  Parodžiau ugniagesiams, kuriame namų kilo gaisras, nes dėl  dviejų panašių namo numerių specialiosioms tarnyboms dažnai tenka klaidžioti, ieškant, kuriame  iš jų reikia pagalbos, – pasakoja moteris. –  Esu labai dėkinga ugniagesiams, kad jie dirbo profesionaliai ir neleido ugniai apimti stogo ir kitų butų. Prisipažinsiu, kad sunku valdyti emocijas, kai  namas dega. Įsitikinau, koks sunkus ugniagesių darbas, kai tenka ne tik gesinti gaisrą, bet ir  klausyti priekaištų. Nes net kelios minutės gaisro metu atrodo kaip amžinybė…“ Šį gaisrą gesino Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 2-osios komandos ugniagesiai. A. Svetskienė atsiuntė padėką  ugniagesiams už profesionalumą ir ištvermę.

Pasak moters,  jų šeima  stengėsi rūpintis  name esančio buto saugumu,  jiems priklausančią namo pusę apkalė akmens masės lentelėmis, įrengė naują elektros instaliaciją. „Bet kai name keli savininkai, deja, labai sunku apsaugoti savo turtą nuo gaisro. Ypač kai yra žmonių, kuriems  saugumas nedaug rūpi,“ – sakė moteris.

Įsivyravus šaltiems orams, ugniagesiai primena, kad būtina itin rūpintis namų saugumu: be priežiūros nepalikti degančių žvakių ir įjungtų girliandų, laiku išvalyti dūmtraukius ir kaminus, įsirengti namuose ir butuose autonominius dūmų detektorius.

Šį savaitgalį gyvenamuosiuose namuose Lietuvoje kilo 34 gaisrai.

 

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM informacija