„Transparency International“: Lietuvos savivaldybių skaidrumo tyrime Vilniaus miestas nusileidžia beveik visiems apskrityje, o šalyje tik tarp vidutiniokų

0
221

Sunku patikėti, bet krašte geriausiai atrodo Širvintos – ši savivaldybė šalyje užima trečią vietą. Pirmi joniškiečiai, antri – alytiškiai.

Kiti apskrities savivaldybių rezultatai šalies mastu: Švenčionys – 9-oje vietoje, Vilniaus rajonas – 13-toje, Elektrėnai – 19-toje, Šalčininkai – 22-oje, o Vilniaus miestas – tik 24-toje vietoje.

Su korupcija kovojančios organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyrius paskelbė, kokios Lietuvos savivaldybės geriausiai atsiskaito už savo veiklą. Atlikto tyrimo metu buvo analizuotos Lietuvos savivaldybių interneto svetainės ir vertintas savivaldybių veiklos skaidrumas.

Tyrime taip pat vertinta, kiek informacijos savivaldybės teikia apie savo darbuotojus, Tarybos veiklą, antikorupcines priemones, savivaldybių įmones ir bendroves, metinius biudžetus, viešuosius pirkimus ir gyventojų galimybes dalyvauti sprendimų priėmime. Analizuota, ar savivaldybės skelbia ne tik privalomą viešinti, bet ir papildomą informaciją apie savo veiklą.

Vilniaus raj. savivaldybė skelbia, kad ji šiame reitinge 7-ta

„Su korupcija kovojančios organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyrius paskelbė, kokios Lietuvos savivaldybės geriausiai atsiskaito už savo veiklą. Šiemet Vilniaus rajono savivaldybei atiteko garbinga 7 vieta iš tyrime dalyvavusių 60 Lietuvos savivaldybių.

Remiantis tyrimo rezultatais, Vilniaus rajono savivaldybė geriausiai informuoja apie Tarybos veiklos skaidrumą – surinktas maksimalus balų skaičius (100). Po 83 proc. Vilniaus rajono savivaldybei suteikta už išsamų Savivaldybės įmonių ir paslaugų bei Savivaldybės biudžeto ir jo vykdymo skaidrumus. Už Vilniaus rajono savivaldybės viešųjų pirkimų skaidrumą skirta 75 proc., o už antikorupcinės politikos skaidrumą – 71 proc. Taip pat gerai įvertinti ir kiti skaidrumo rodikliai: už gyventojų įtraukimą į sprendimų priėmimą Vilniaus rajono savivaldybė pelnė 67 proc., už Savivaldybės struktūros, pareigybių aprašymų ir darbuotojų informacijos viešinimą – skirti 63 proc.

Vilniaus rajono savivaldybė ir toliau skirs didelį dėmesį užtikrinant savo veiklos skaidrumą, atvirumą ir atskaitingumą visuomenei“, – rašoma savivaldybės pranešime.

 

Parengta pagal „Transparency International“ Lietuvos skyriaus  ir Vilniaus raj. savivaldybės informaciją