2019 m. sostinės biudžetas: didžiausias dėmesys švietimui, infrastruktūrai ir socialinei apsaugai

0
222

Vilniaus tarybos šiandien patvirtintas miesto biudžetas 2019 metams siekia 679,4 mln. Eur ir yra 9 proc. didesnis nei praėjusių metų. Prioritetinėmis sritimis išlieka švietimas, infrastruktūra ir socialinė apsauga. Savivaldybės savarankiškoms funkcijoms vykdyti skirta 404 mln. Eur, tikslinės dotacijos sieks iki 168,5 mln. Eur, ES lėšos – 69,4 mln. Eur, o miesto skola sumažėjo nuo 244,2 iki 206,8 mln. Eur, per visą kadenciją – apie 180 mln. Eur.

„Akivaizdu, kad prieš kelis metus perskirstytos prioritetinės sritys yra svarbios visiems, o patvirtintas biudžetas leis tęsti pradėtus darbus, stiprins iki šiol buvusias apleistas sritis – švietimą, infrastruktūros gerinimą, socialinę apsaugą. Tikiu, kad pradėti darbai ilgainiui duos reikšmingus rezultatus , nors jau ir dabar svarbu, kad tėvai gali nebesijaudinti dėl vietų darželiuose, stiprinama popamokinė veikla, mokykluose atnaujinti stadionai, mokamos papildomos priemokos mokytojams. 4 metai nėra pakankamas laikas dideliems pokyčiams, bet galiu pasidžiaugti, kad kartu su savivaldybės administracija nuveikėme išties daug”, – sako Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Šiemet Vilniaus miesto biudžete prioritetai išliko panašūs į praėjusių metų ir jiems skirta daugiau lėšų: švietimui ir ugdymui skirta 326,5 mln. Eur, miesto infrastruktūros gerinimui, miesto tvarkymui – 144,3 mln. Eur, socialinei apsaugai – 68,9 mln. Eur, aplinkos apsaugai – 44,1 mln. Eur, kultūrai ir sportui – 21,5 mln. Eur, sveikatos apsaugai – 15,2 mln. Eur, ir kitoms sritims – 58,9 mln. Eur.

Švietimui ir kultūrai skirtos lėšos išaugo daugiau nei 28 mln. EUR. Šių lėšų dėka mieste bus kur kas daugiau vaikų vasaros stovyklų, bus atnaujinami stadionai prie Vilniaus mokyklų, šiais metais ir toliau bus tęsiama pradinukų visos dienos grupių programa, antrokų plaukimo pamokos. Taip pat planuojama įrengti apie 20 sporto aikštelių skirtingose miesto viešosiose erdvėse, numatoma tęsti renovacijos ir remonto darbus švietimo, kultūros ir sporto įstaigose.

Šiek tiek didėja lėšos socialinės apsaugos ir sveikatos sričiai, jos siekia 68,9 mln. EUR. Bus pradėtos planuotos socialinių būstų Vilniuje statybos, siekiant sumažinti dėl socialinio būsto besikreipiančių ir laukiančių žmonių skaičių. Sprendžiant neįgaliųjų judumo problemas ir siekiant kuo greičiau pritaikyti gyvenamąją aplinką, pirmą kartą biudžete bus skirtas finansavimas asmenims, savarankiškai pritaikantiems būstą, atsižvelgiant į specialius neįgaliųjų poreikius. Taip pat planuojama skirti didesnį dėmesį sveikos gyvensenos įgūdžių didinimui mokyklose.

Miesto infrastruktūrai bei tvarkymui numatytos lėšos, palyginus su praėjusiais metais, išaugo daugiau nei 30 mln. EUR. Kaip ir praėjusiais metais, jos bus skirtos Vilniaus viešojo transporto atnaujinimui, darnaus judumo bei saugaus eismo užtikrinimui mieste, taip pat gatvių remontui, žvyrkelių ir sodų gatvių asfaltavimui, tęsiama pėsčiųjų ir naujų dviračių takų plėtra, vaikų žaidimų aikštelių įrengimas, Neries krantinių modernizavimas, bus tęsiami reikšmingi atnaujinimai miesto apšvietime. Taip pat dalį lėšų planuojama skirti vienai svarbiausių miesto sankryžų, skiriančių Žirnių g., Liepkalnio g. ir Minsko pl. rekonstrukcijai. Tam iš viso planuojama skirti apie 168,1 mln. Eur.

Praėjusiais metais atidarytame Fabijoniškių baseine jau vyksta sportininkų ir vaikų treniruotės, o šiais metais bus tęsiami kiti miestui svarbūs didieji projektai – Lazdynų baseino statybos, bus ruošiama teritorija daugiafunkciam kompleksui Šeškinėje. Bus plėtojama vaizdo stebėjimo sistemos infrastruktūros plėtra, po kurios mieste turėtų atsirasti naujos 155 vaizdo stebėjimo kameros, kurios padės užtikrinti saugumą miestui svarbiuose taškuose. Apie 130 naujų vaizdo kamerų mieste buvo įrengta ir pernai.